Code 95

Code 95 vervangt Chauffeursdiploma

Beroepschauffeurs zijn volgens Europese regelgeving verplicht om iedere vijf jaar tenminste 35 uur nascholing te volgen. Deze verplichting geldt voor het beroepsmatig besturen van alle voertuigen waarvoor een rijbewijs C of D vereist is. Zodra de chauffeur aan zijn nascholingsplicht heeft voldaan, komt er een zogeheten Code 95-vermelding op het rijbewijs. Deze vervangt het oude chauffeursdiploma en is vijf jaar geldig.

Code 95, voor wie?

Alle chauffeurs die nu een rijbewijs C of D halen en voor het eerst beroepsmatig de weg op gaan, moeten in het bezit zijn van Code 95. Vrachtwagenchauffeurs met een rijbewijs afgegeven vóór 10 september 2009, hebben in 2009 een termijn van 7 jaar gekregen om de code 95 te behalen. Zij dienen dus op 10 september 2016 de code 95 behaald te hebben. Deze is vervolgens sowieso geldig tot 10 september 2021. Voor buschauffeurs is deze regeling al een jaar eerder ingegaan.

Hoe werkt het halen van Code 95?

De 35 uur nascholing moet binnen vijf jaar gevolgd zijn, dit gebeurt in 5 dagen van 7 uur. Tenminste één dag moet besteed worden aan een praktijktraining. Voor de invulling van de overige 28 uur kunnen bedrijven en chauffeurs zelf een keuze maken uit een zeer uitgebreid aanbod van CCV-gecertificeerde nascholingscursussen. Dit kunnen bestaande certificeringen als VCA zijn, maar ook praktische cursussen zoals Lading zekeren en Werken met de digitale tachograaf.

Pakket op maat

Chauffeurs zijn vrij om hun eigen nascholing in te richten. Regelt u de nascholing voor uw chauffeurs, dan is het natuurlijk leuker en zinvoller om dit af te stemmen op de dagelijkse praktijk in uw bedrijf. Onze instructeurs zijn allemaal zelf chauffeur geweest. Op aanvraag komen zij met hun transportachtergrond dan ook graag naar uw bedrijf toe om ter plekke een pakket op maat samen te stellen. Bij voldoende deelname kunnen wij de cursussen bovendien in company verzorgen.

Westpoort verzorgt het gehele pakket

Westpoort neemt u het volledige nascholingstraject uit handen. Op basis van het samengestelde pakket zorgt Westpoort ervoor dat uw chauffeurs op tijd uitgenodigd worden voor de cursusonderdelen en tijdig het lesmateriaal ontvangen. Vanzelfsprekend verzorgt Westpoort ook de officiële registratie van de behaalde certificaten bij het CCV en houden we u goed op de hoogte van de vorderingen van uw chauffeurs tijdens het gehele traject.

Pakketkorting Code 95