Westpoort
Certificaat snel halen?

Je VCA certificaat behalen?


Zit bij jou de stof nog vers in het geheugen? Dan kan je alleen een VCA examen doen, maar als je je graag wat beter voorbereid hebben wij een VCA cursus voor iedereen. Ga jij voor VCA Basis, VCA VOL, VIL VCU of zelfs VCA Groen? Je VCA certificaat kan je in één dag halen of je kan een tweedaagse VCA cursus volgen. Je kan kiezen uit verschillende talen. Kijk snel hieronder welke VCA cursus bij jou past.

VCA cursus

VCA is de afkorting van Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Met een VCA certificaat op zak, kun je de veiligheid binnen jouw organisatie waarborgen en verbeteren én bedrijfsongevallen voorkomen. Wil jij een VCA cursus volgen en een VCA certificaat behalen? Bij Westpoort kun je terecht voor een brede keuze aan VCA cursussen. Daar zit vast de VCA cursus bij die het beste past bij jouw werkzaamheden. Op deze pagina zetten we de feiten over onze VCA cursussen op een rij.

VCA cursus, wat is dat?

In één zin samengevat leer je op een VCA cursus hoe je veilig werkt en hoe je daarmee bedrijfsongevallen voorkomt. Steeds meer bedrijven en opdrachtgevers eisen een VCA certificaat voordat je aan de slag mag. Het gaat dan ook vaak om risicovol werk, waarbij een ongeluk in een klein hoekje zit, zoals op bouwplaatsen en industrieterreinen. Heb je een VCA certificaat, dan laat je daarmee zien dat je weet hoe je verantwoord met risico’s omgaat en dat je ziet wanneer een situatie (on)veilig is.

VCA basis cursus, VCA VOL, VIL VCU en VCA Groen

Bij Westpoort kun je terecht voor je VCA Basis, VCA VOL, VIL VCU en VCA Groen. Maar welke VCA cursus past nu het beste bij jouw werkzaamheden, en wat is precies het verschil tussen deze VCA varianten? We zetten ze voor je op een rij:

VCA Basis

Werk je op een bouwterrein of in een andere risicovolle omgeving? Met het VCA Basis certificaat laat je zien dat je basiskennis hebt van veiligheids-, gezondheids- en milieuregels, dat je weet hoe je veilig moet werken en dat je weet wat er van je verwacht wordt bij gevaarlijke situaties.

VCA VOL

Het VCA VOL certificaat is speciaal voor leidinggevenden en zzp’ers. Met dit certificaat toon je aan dat je kennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu, zowel voor jezelf als voor de medewerkers aan wie jij leiding geeft. Veel werkgevers in de bouw, de haven, de petrochemie en bij de overheid stellen dit certificaat verplicht als je als leidinggevende of zzp’er aan de slag wil gaan. Je leert onder andere over de Arbowet en Europese wetgeving, noodplannen maken, effectief optreden bij gevaarlijke situaties en ongevalpreventie.

VIL VCU

Werk je in de uitzendbranche, dan heb je het VIL VCU certificaat nodig. VIL staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden en VCU staat voor Veiligheids Checklist Uitzend- en detacheringsbureaus. Volg je de VIL VCU cursus, dan kun je daarna je uitzendkrachten voorzien van de juiste informatie en geef je jouw opdrachtgevers het vertrouwen dat je goed op de hoogte bent van alle VCA aspecten.

VCA Groen

Zoals de naam al doet vermoeden, is het VCA Groen certificaat voor iedereen die werkt in de branche groenvoorziening. Verschillen met VCA Basis zijn bijvoorbeeld aandacht voor het werken met gevaarlijke machines in de groenbranche, zoals kettingzagen, houtversnipperaars en het besturen van bijvoorbeeld maai- en oogstmachines en tractoren.

VCA Basis cursus inhoud

De VCA training is praktijkgericht en behandelt tal van situaties die op het werk kunnen voorkomen. De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de VCA Basis cursus:
 • Effectief optreden bij gevaarlijke situaties
 • Verantwoord werken met machines, ook in bijzondere omstandigheden
 • Arbowet- en regelgeving
 • Risico-inschatting en -preventie
 • Ongevallenpreventie Kennis van gevaarlijke stoffen
 • Brand- en explosiegevaar
 • Veilig werken met elektriciteit Werken op hoogte
 • Werken in besloten ruimte
 • Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Proefexamen ter voorbereiding
 • Veilig aan de sIag in diverse omgevingen.

VCA Basis cursus dagprogramma

De cursus duurt één dag, we beginnen om 7.00 en sluiten af rond 15.00 uur. Na een korte pauze nemen we het officiële VCA Basis examen af, van 15.30 tot 16.30 uur. Alle kennis is dan nog vers en de kans van slagen groot. Je krijgt in dit uur 40 meerkeuzevragen. Heb je 65% of meer van de vragen goed, dan ben je geslaagd. De examens zijn meestal op de computer, de uitslag is dan direct bekend. Maak je geen zorgen over onverwachte kosten. De cursusprijs is inclusief het examen en het lesmateriaal. Daarnaast zorgen we op de cursusdag voor een lekkere lunch, koffie en thee, frisdrank en een tussendoortje.

VCA cursus online

De cursussen VCA Basis en VCA VOL kun je deels thuis volgen. Met de e-learning cursussen van Westpoort ben je snel opgeleid. Heb je de cursus vanaf thuis gevolgd, dan hoef je daarna nog maar één middag naar één van onze opleidingscentra te komen. Daar volg je in de middag drie uur klassikaal les. Direct aansluitend vindt het examen plaats. Slaag je, dan loop je diezelfde middag met een VCA certificaat op zak de deur uit.

Wanneer heb je een VCA certificaat nodig?

Heb je een VCA certificaat, dan geeft dat in veel sectoren een meerwaarde. Het laat zien dat je goed op de hoogte bent van veiligheidsregels en risicobeperking. In sectoren als de bouw, de elektrotechniek en het transport is een VCA certificaat steeds vaker simpelweg een eis van opdrachtgevers. Aannemers bijvoorbeeld, stellen minimaal een VCA Basis certificaat vaak verplicht. Zonder een VCA certificaat mag je dan niet het bouwterrein op.

Is een VCA certificaat verplicht?

Ja en nee: aan de ene kant is een VCA certificaat niet wettelijk verplicht. Maar aan de andere kant kan een opdrachtgever wel degelijk van je eisen dat je een VCA certificaat hebt. Elke opdrachtgever is namelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat doen zij door hun medewerkers een VCA opleiding te laten volgen of een VCA certificaat verplicht te stellen voor zzp’ers die ze inhuren. Op deze manier heeft de opdrachtgever namelijk zekerheid dat iedereen op het bouwterrein op de hoogte is van de veiligheidsregels en risico’s.

In company VCA cursus

Opleidingscentrum Westpoort kan de cursus voor het VCA certificaat bij jou op locatie organiseren. Het kan een grote meerwaarde zijn om de lesstof direct in de eigen werkomgeving te oefenen. Wij kunnen een programma volledig op maat maken, op basis van specifieke wensen en afgestemd op de dagelijkse gang van zaken in jouw bedrijf. Wil je meer weten over onze in company cursussen? Onze opleidingsadviseurs bespreken het graag met je. Heb je vragen of wil je een in company cursus boeken, bel dan naar 088 827 3040.

VCA in een andere taal

De VCA Basis opleiding kun je bij Westpoort ook volgen in het Turks, Engels, Roemeens, Slowaaks, Arabisch, Hongaars, Bulgaars, Portugees, Spaans en Pools. Het aansluitende examen is dan ook in de gekozen taal. Wil je de cursus in een andere taal dan hiervoor genoemd? Neem dan contact met ons op, we kijken dan samen wat er mogelijk is. De mogelijkheden verschillen per VCA cursus: het VCA Basis examen kun je bijvoorbeeld in vrijwel alle Europese talen afleggen. Het VCA VOL examen kan alleen in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.

VCA halen bij Westpoort

Alle VCA cursus varianten geven we meerdere keren per week. Tijdens elke VCA cursus van Westpoort komt alle lesstof aan bod die je nodig hebt voor het examen. Bijvoorbeeld de wet- en regelgeving, onveilige situaties herkennen en maatregelen nemen om ongevallen te voorkomen. Daarnaast oefenen we tijdens elke cursus met proefexamenvragen: een goede voorbereiding op het echte examen.

VCA Basis 1- of 2-daags?

Met de eendaagse VCA Basis cursus ben je goed opgeleid: je hebt geleerd hoe je veilig en verantwoord werkt en op tijd risico’s signaleert. Wil je liever nog meer weten over veiligheid en nog beter beslagen ten ijs komen, door wat uitgebreider kennis op te doen? Dan is de tweedaagse VCA Basiscursus precies wat je zoekt. De docent heeft meer tijd om alles goed uit te leggen. Je vergroot je kans op slagen doordat je extra tijd hebt om te oefenen met een VCA Basis proefexamen. Je krijgt een leenboek en digitaal toegang tot aanvullende informatie. We zorgen er samen voor dat jij je diploma basisveiligheid VCA haalt. Met jouw tweedaagse VCA Basis certificaat laat jij in jouw organisatie, of aan je toekomstige opdrachtgevers zien dat jij weet wat veilig werken inhoudt en dat je je bewust bent van de risico's. De twee cursusdagen zijn van 7.00 uur tot 15.00 uur. De eerste hele dag en de tweede dag tot in de middag Ieer je alles over veilig en verantwoord werken. We gaan uitgebreider in op relevante wet- en regelgeving en veiligheid, gezondheid en milieu. Met het VCA Basis proefexamen bereiden we je gedegen voor op het echte examen. Aan het einde van het theorieblok op de tweede dag maak je het officiële VCA Basis examen.

VCA cursus examen

Heb jij al VCA kennis en wil je snel en voordelig het examen halen? Of vind je cursus volgen om een andere reden voor jou niet nodig, of leer je liever alleen? Wat de reden ook is, bij ons kun je ook terecht als je alleen het VCA examen wil doen. Dat kan alleen voor de certificaten VCA Basis, VCA VOL en VIL VCU. Denk er wel aan dat je zelf verantwoordelijk bent voor het lesmateriaal dat je eventueel nodig hebt om je examen voor te bereiden. Een kwartier voordat je VCA examen begint, moet je aanwezig zijn op de examenlocatie van jouw keuze. De tijden van de VCA examens verschillen: 60 minuten voor VCA Basis, 75 minuten voor VCA VOL en VIL VCU. Je maakt het examen op een computer. Het voordeel hiervan is dat je meteen weet of je bent geslaagd. Wil je jouw kans van slagen vergroten? Volg dan voorafgaand aan het examen de dagcursus. De dagcursus houdt in dat je klassikaal door de stof heen gaat van 7.00 uur ’s ochtends tot het examen begint. Je hebt dan ook nog de mogelijkheid om de docent allerlei vragen te stellen. Daarnaast krijg je bij de cursussen het lesmateriaal van ons.

VCA cursus kosten

De kosten voor VCA Basis en VCA Groen zijn € 199,- en voor VCA VOL en VIL VCU € 209,-. Doe je alleen examen dan zijn de kosten € 95,- voor Basis en Groen en € 105,- voor VCA VOL en VIL VCU. Kijk voor een volledig overzicht van alle prijzen op onze tarieven pagina . De cursusprijzen zijn altijd inclusief het examen en het (leen)lesmateriaal. Je hoeft verder niets mee te nemen, want je krijgt op je cursusdag een lekkere lunch aangeboden. We zorgen ook voor koffie, thee, frisdrank en een tussendoortje. Westpoort biedt verschillende mogelijkheden om op je cursuskosten te besparen. Kijk voor meer informatie op ons acties overzicht en op onze pagina over Code 95 kortingen .

Kom jij in aanmerking voor een SOOB-subsidie?

SOOB staat voor Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer. Veel bedrijven in de sector transport en logistiek zijn aangesloten bij deze stichting. De aangesloten bedrijven mogen gebruik maken van subsidies om mensen op te leiden en te ontwikkelen. De subsidies variëren van € 75,- tot € 125,- per cursus. VCA Basis valt onder de SOOB-regeling. Je leest er meer over op onze pagina over SOOB-subsidie .

Daarom kies je voor Westpoort, jouw specialist in VCA cursussen

 • VCA cursussen geven wij op diverse locaties door het hele land, er is vast een locatie bij jou in de buurt.
 • Liever een VCA training op jouw locatie? Ook dat is mogelijk.
 • Veel planningsmogelijkheden: bij Westpoort kun je bijna dagelijks je VCA certificaat halen.
 • Breed aanbod: zowel VCA basis als VCA VOL, VIL VCU en VCA Groen mogelijk.
 • Onze cursussen gaan altijd door.
 • We maken altijd een gezellige dag van elke cursus!

Schrijf je in!

Wil jij een VCA cursus volgen en je VCA certificaat halen ? Schrijf je direct in, door hieronder op de datum en locatie van jouw keuze te klikken en het formulier in te vullen. Doe je dit liever in overleg met een van onze medewerkers, of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op! Bel naar 088 827 3030 , onze medewerkers helpen je graag verder.

Deze website gebruikt cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij cookies voor onze webstatistieken. Lees onze cookieverklaring. sluiten