• Bij u op locatie
 • Medewerkers, vrijwilligers en terreinbeheerders goed opgeleid
 • Certificaat H&TV-Jachthavens inbegrepen
Cursus Hijs en terreinveiligheid

Cursus H&TV-Jachthavens - Hijs- en terreinveiligheid

Met het certificaat hijs en terrein veiligheid (H&TV) voor de jachthaven hebben uw medewerkers, terreinbeheerders en vrijwilligers aantoonbaar de belangrijkste basis veiligheid instructies ontvangen.

Risico’s

Op het terrein van een jachthaven wordt gewerkt met machines en zware voertuigen (heftrucks en trekkers), wordt er mogelijk gehesen (havenkraan), heeft men te maken met vloeistoffen onder druk (hogedruk spuit) en zijn er ook vaak de nodige chemische middelen aanwezig. Vooral op de dagen dat er veel activiteit is, zoals bijvoorbeeld bij het in en uit het water halen van boten, is het noodzakelijk dat alle aanwezige medewerkers en  rijwilligers een veiligheidsinstructie hebben ontvangen.

Het certificaat

De training Hijs- en terreinveiligheid voor jachthavens is een bijzonder waardevolle opleiding waarbij de belangrijkste risico’s en beheersmaatregelen worden doorgenomen voor het terrein waarop daadwerkelijk wordt gewerkt. Na het behalen van het examen kan door middel van het persoonlijke H&TV certificaat worden aangetoond dat de betreffende persoon de noodzakelijke basis veiligheidsinstructie heeft ontvangen. 

Voorkomen van incidenten

Het doel van de training is het voorkomen van incidenten. En mocht er toch een calamiteit plaatvinden, dan kunnen de aanwezige personen doelgericht en effectief optreden. Tevens zal de inspectie SZW en uw  verzekeringsmaatschappij bij de meeste incidenten willen weten wat het havenbedrijf heeft gedaan aan voorlichting en scholing ter voorkoming van ongevallen. U kunt dan terecht blij zijn dat u de training H&TV bij u op  locatie heeft laten volgen.

Neem contact op met 073 20 53 643 voor een passende afspraak.

Cursus H&TV-Jachthavens - Hijs- en terreinveiligheid  

Voor wie
De cursus Hijs- en terreinveiligheid voor jachthavens is bedoeld voor medewerkers, vrijwilligers en terreinbeheerders die werzaam zijn in een haven en (dus) blootgesteld worden aan risicovolle werkzaamheden, machines en/of vloeistoffen. Kandidaten hebben een minimum leeftijd van 18 jaar. Er worden geen specifieke eisen gesteld aan opleidingsniveau.

Programma
Het volgende programma wordt aangeboden in een dagdeel of avond:

 • Risico’s op het terrein
 • Functie(s) en specifieke risico’s van de betrokkenen
 • Hijswerkzaamheden
 • - Verschillende soorten kranen - Kraanboek
  - Stabiliteit
  - Geven van aanwijzingen
  - Aanslaan van lasten
  - Visuele inspectie hijsmiddelen
  - Weersinvloeden / overige veiligheidsrichtlijnen
 • Heftrucks/verrijkers
 • Overige voertuigen (trekkers/karren)
 • Jukken / opslag / stabiliteit
 • PBM’s
 • Hijsdagen / transportdagen (van en naar de winterstalling)
 • - Organisatie
  - Taakverdeling / rolverdeling
  - Instructie en scholing
  - Afzetting werkplek
  - Hoe te handelen bij een calamiteit
 • Gevaarlijke stoffen op de jachthaven

Examen, certificaat & pas
De cursus duurt 1 dagdeel. In overleg kan dat een ochtend, middag of avond zijn. Door de weeks of in het weekend. De cursus wordt afgesloten met het H&TV-Jachthaven examen. Dat is een theorieexamen wat bestaat uit 25 meerkeuzevragen. Bij een score van ten minste 65% wordt het H&TV-Jachthaven certificaat en bijbehorend pasje afgegeven. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 5 jaar.

Inschrijven
Deze cursus wordt alleen in-company georganiseerd. Neem contact op met 073 20 53 643 en we plannen een geschikte datum. Ook voor vragen en afstemmen specifieke wensen zijn we bereikbaar.
 

Tarief van de cursus H&TV-Jachthavens - Hijs- en terreinveiligheid

De cursus H&TV-Jachthavens kunnen we bij u op locatie aanbieden voor € 995,- per dagdeel/avond. Wij houden een maximum van 15 cursisten aan. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
Lesmateriaal, certificaat en pasje zijn inbegrepen.

Neem voor een afspraak contact op met 073 20 53 643.

 

Incompany

De cursus wordt incompany georganiseerd. De cursus vindt dan op de eigen locatie of bedrijf plaats. Op deze wijze kunnen de medewerkers of vrijwilligers direct de lesstof in hun eigen werkomgeving leren toepassen en is er volop gelegenheid om dieper in te gaan op locatiespecifieke zaken. 

Een incompany traject biedt enkele voordelen:
- Programma volledig afstemmen op specifieke aspecten
- Oefenen direct in de eigen werkomgeving
- Gebruik maken van je eigen materiaal
- Volledig flexibel in het plannen van een tijdstip
 

Meer weten?

Neem contact op met mij voor advies op maat.

Carola van Eerde

Opleidingsadviseur

 020-4480190
Carola@westpoort.nl